4 redenen waarom “Ultralight” is hier te blijven


Het is waar, de naam “ultralight backpacking” is saai. Het is gewoon zo. Het is een titel die te hard probeert extreem te klinken voor een activiteit die inherent vreedzaam is. En als iemand die de laatste 10 jaar een sport genaamd “ultimate frisbee” heeft gespeeld, heb ik veel ervaring met dit soort bijnamen. Het is ook niet echt een andere activiteit dan het traditionele backpacken. Draag alles wat je nodig hebt op je rug de wildernis in en ga op avontuur. Dat is backpacken. Het gewicht van je rugzak maakt de kernactiviteit niet anders.

En het belangrijkste: een “ultralight” backpacker zijn is een slechte maatstaf voor succes. Het dragen van een lichte rugzak maakt je nog geen betere backpacker. Ervaring, kennis en vaardigheid wel.Waarom dan zoveel nadruk leggen op het gewicht van je rugzak?

Toch, zelfs met al zijn duidelijke gebreken, is ultralight backpacking een titel die wel enige verdienste heeft. Ik heb sterk het vermoeden dat het label nog jaren zal bestaan en hier zijn 4 van de belangrijkste redenen waarom.

1. Licht is wat rugzaktoeristen willen

De titel “ultralight” legt de nadruk op een punt dat alle rugzaktoeristen belangrijk vinden: minder gewicht dragen. Iedereen die ooit een zware bepakking een heuvel op heeft gesjouwd, weet dat een lichtere bepakking comfortabeler is. Zelfs weekend krijgers met campingstoelen en Colman kachels vinden manieren om onnodige extra’s te schrappen.

Elke keer als ik het pad op ga, stoppen mensen me om naar mijn rugzak te vragen. Ze willen weten wat voor spullen ik bij me heb en hoe ik mijn tas zo licht kan houden. Ze gaan ervan uit dat ik veel comfort opgeef om zo licht te worden, maar dat is niet het geval. Ze zijn altijd verbaasd als ze horen dat ik in een tent slaap op een dikke mat, nadat ik elke avond een warme maaltijd heb gekookt.

Lichter wandelen is de natuurlijke evolutie van het backpacken en “ultralight” is slechts één manier om die trend te categoriseren. Ik heb het niet zo op etiketten, maar ik weet wel dat als ik met een lichtere bepakking backpack, ik het beter naar mijn zin heb op het pad.

2. Ultralight verkoopt vistuig

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom de titel ultralight zal blijven bestaan: om uitrusting te verkopen. Telkens als ik REI bezoek, vind ik meer producten die als “ultralight” worden aangeduid. Pakken, tenten, kussens, fornuizen, stokken, noem maar op. Er is geen echtenorm voor welke uitrusting ultralicht is, dus fabrikanten kunnen de term gebruiken zoals zij willen. Het is een effectieve manier om te zeggen dat hun uitrusting waanzinnig licht is, en licht verkoopt in de rugzakwereld.

3. Backpackers houden van metingen

De meeste lichte wandelaars besteden uren aan het wegen van elk stuk uitrusting dat ze bezitten. We vullen spreadsheets in en lezen de laatste reviews over de nieuwste lichtgewicht gereedschappen. Het is een proces dat eigenlijk heel leuk kan zijn en het is allemaal in naam van het creëren van een meer comfortabele ervaring op het parcours. Het is dus onvermijdelijk om een eenvoudige manier te vinden om het totale gewicht van de bepakking te categoriseren.

Als uw basisgewicht (gewicht van de rugzak zonder voedsel, brandstof en water) minder dan 20lbs is, wordt uw rugzak “lichtgewicht” (LW) genoemd. Als het minder dan 10lbs is, is uw pack “ultralight” (UL). Als het onder de 5 pond is, is het “super ultralight” (SUL). Als het onder de 2,5 pond is, is het “extreem ultralight” (XLU). En als het nog lichter is dan dat, ben je eigenlijk gewoon Naked and Afraid.

Zijn al die etiketten niet een beetje veel? Ik denk het wel. Betekenen ze veel? Niet echt. U zult immers geen groot verschil voelen tussen een rugzak die 9,8 kg weegt en een die 10,2 kg weegt. En het is veel belangrijker om je opties te kennen, een lichtgewicht focus te hebben, en de uitrusting mee te nemen die het best past bij de omstandigheden. Toch lijkt het creëren van een manier om het totale pakgewicht te categoriseren gewoon standaard en onschadelijk.

4. It’s a Name That Pops

Of je het nu leuk vindt of niet, ultralight is een simpel modewoord dat recht op het doel afgaat.Het betekent super licht en dat heeft aantrekkingskracht. Ja, ik denk dat het stom is en ja, ik denk dat het onbelangrijk is in het grote geheel. Maar je moet toegeven, het is een beetje pakkend.

Wat denk jij?

Wat heeft de toekomst in petto voor ultralight backpacken? Ik denk dat alleen de tijd zal leren. Maar ik zou graag weten wat je denkt.Als je een minuutje tijd hebt, vul dan het reactieformulier hieronder in om het gesprek op gang te helpen. Zoals altijd, bedankt voor het lezen!

 

 

 

Recent Content