Caldera Cone System


Enige tijd geleden kon ik contact leggen met Rand Lindsly, van Trail Designs, om meer te weten te komen over hun populaire Caldera Cone System. Ik had de Caldera Cone altijd beschouwd als een alcoholkachel met een windscherm, maar Rand heeft me wat meer duidelijkheid kunnen verschaffen. Hij maakte een aantal zeer goede opmerkingen en zette me aan het denken over alcoholkachels op een manier die ik nog niet eerder had gedaan. Het is gemakkelijk te zien dat Rand en het Trail Designs-team echt de ins en outs van lichtgewicht rugzakkachels begrijpen. In zijn woorden: We eten, slapen en drinken dit spul elke dag, dus we zijn er een beetje mee vertrouwd.

Hier is een kort stukje uit een van onze gesprekken met wat interessante info over het rendement van alcoholkachels. Als je op zoek bent naar een lichtgewicht backpacking stove met een hoog rendement, dan is Trail Designs een goede plek om je zoektocht te beginnen.

Hey Dave,
In een van je vorige artikelen zei je dat het gesloten systeem van de Caldera Cone de kooktijd zal verminderen. Ik kan ook zien dat je worstelt met hoe je het moet categoriseren (fornuis met voorruit…maar de voorruit is belangrijk…dus het is niet alleen een fornuis….so wat moet ik doen! 🙂

Dit zijn uiteindelijk twee heel belangrijke dingen geweest waar we in de loop der jaren mee hebben moeten worstelen.   Ten eerste, verminder de kooktijd.   Om de een of andere reden heeft de kooktijd een vaste plaats gekregen in de gedachten van wandelaars als zijnde op de een of andere manier belangrijk.   Voor lichtgewicht mensen is het eigenlijk en letterlijk het tegenovergestelde van wat je zoekt.   Het blijkt dat de fysica van de situatie voorschrijft dat hoe langzamer je aan de kook raakt, hoe efficiënter je bent (met andere woorden, hoe minder brandstof je verbrandt).   Dat is voor veel mensen contra-intuïtief, maar zo werkt de thermodynamica nu eenmaal.   Bijgevolg is de kegel er niet echt om de kooktijd te versnellen, maar meer om de warmte langer tegen de pan te houden om de efficiëntie te verhogen en zoveel mogelijk BTU’s uit de uitlaatgassen te melken voordat we ze laten ontsnappen. We stellen onze kachel af op een redelijke kooktijd (7 tot 8 minuten), maar we hebben hem eigenlijk vertraagd tot die snelheid om de efficiëntie te verhogen.

Ten tweede is er de kachel/scherm/kegel/verwarring.   Daar vechten we al een hele tijd tegen.   Mensen willen uitsluitend denken in termen van het fornuis en dit fornuis is efficiënt en dit fornuis is snel enz. enz… waarbij het fornuis in het middelpunt van het universum wordt geplaatst.   Uiteindelijk zijn alcoholkachels niet zo verschillend.   Mensen hebben uitgevonden hoe je de alcohol in hitte kan omzetten met een frisdrankblikje.   De truc is het systeem… niet de kachel op zichzelf.   Wat we ontdekten was dat het niet zozeer ging om het vermogen om alcohol om te zetten in BTU’s… maar wat je daarna met die BTU’s deed… toen kwamen we op het idee van de kegel.   Dus, we zijn minder een alcohol kachel en meer een alcohol oplossing/systeem.   Onze kachel is prima, maar het is de kegel die hier de echte truc is.

Echt geweldig spul Rand! Heel erg bedankt voor het delen!

Het Caldera Cone System wordt voor een redelijke prijs verkocht, weegt slechts een paar ons (afhankelijk van de grootte van uw pan), en wordt speciaal voor uw kookpot gebouwd.

 

 

 

Recent Content