Reader Response: New Shoes, Zelfde Blaren, Wat geeft?


Hieronder staat een e-mail van een lezer die ik deze week ontving. Den uit Berkshire, UK brengt een probleem naar voren waar ik vaak over hoor, dus ik dacht, ik deel mijn antwoord. Als je meer informatie wilt over het debat tussen wandelschoenen en loopschoenen, lees dan mijn artikel 5 redenen om je wandelschoenen te dumpen. Hartelijk dank aan Den voor de goede vraag!

Lezersvraag:

Dave,

Briljante website, dank je.

Ik heb de laarzen gedumpt en train nu met een volle rugzak in zeer comfortabele Merrell-benaderingsschoenen en vind het leven plots veel gemakkelijker, maar er is een probleem.

Ik loop al weken 4 mijl per dag en heb dit net verhoogd tot ongeveer 10 mijl per dag, maar op de tweede dag, na 8 mijl, begon ik pijn te krijgen op de ballen van mijn voeten, wat blaren bleken te zijn die ik nog nooit heb gehad.

Kun je iets adviseren wat dit kan veroorzaken.

Met vriendelijke groet Den

Mijn antwoord:

Hoi Den,

Bedankt voor de e-mail! Ik ben blij om te helpen hoe ik kan. Hier is mijn gok: hebben uw Merrell’s een vrij stijve zool? Zijn ze van het Pulsate model of iets dergelijks? Zijn ze een lage hybride tussen een loopschoen en een wandelschoen? Dat schijnt tegenwoordig een zeer populaire stijl onder rugzaktoeristen te zijn.

Zulke schoenen zijn een duurzame kruising tussen wandelschoenen en loopschoenen. Winkels als REI verkopen ze als wandelschoenen en ik denk dat ze een comfortabele overgang voor mensen die op zoek zijn om schoenen te proberen in plaats van wandelschoenen. Veel mensen vinden ze veel comfortabeler dan hun wandelschoenen, maar ze hebben nog steeds nadelen. Naar mijn mening zijn ze nog steeds te zwaar, ademen ze niet erg goed en zijn hun zolen nog steeds te stijf.

Mijn wandelpartner droeg zulke schoenen op het eerste deel van onze doortocht en hij had hetzelfde probleem als jij. Ze waren prima zolang we niet te ver wandelden, maar telkens als hij langere afstanden wilde afleggen, kreeg hij blaren. Uiteindelijk ging hij over op loopschoenen, wat het probleem oploste.

Om die reden geef ik de voorkeur aan loopschoenen (niet aan wandelschoenen of laarzen). Trail loopschoenen hebben een veel zachtere schuimzool, ze ademen gemakkelijk, en ze zijn ook lichter. Deze kenmerken maken loopschoenen comfortabeler om in te wandelen en zorgen ervoor dat je minder snel blaren krijgt. Het nadeel is dat ze sneller verslijten dan hybride laarzen/schoenen, maar je kunt er nog steeds minstens 500-700 km mee afleggen, wat meer is dan de gemiddelde rugzaktoerist in een paar jaar.

Als voorbeeld: ik wandel momenteel in de Saucony Peregrine 5 Trail Running Shoe. Ze hebben een goede tractie, ze ademen gemakkelijk en ze hebben een comfortabele schuimzool. Onnodig te zeggen dat ik een grote fan ben.

Dus, in het kort, mijn advies is om nieuwe schoenen te kopen. Ik weet dat het klote is om geld uit te geven, maar blaren zijn nog veel klote. Probeer deze keer misschien wat trail running schoenen uit om te zien of ze beter aanvoelen als je langere kilometers wandelt. Samengevat: Als je wandelt in schoenen waar je blaren van krijgt, is het tijd voor nieuwe schoenen.

Ik hoop dat dat helpt! Nogmaals bedankt voor de e-mail en de goede vraag. Ik weet dat dit een probleem is waar veel backpackers mee worstelen. Hou je goed en spreek je snel,

Dave

 

 

 

Recent Content