Sawyer Squeeze


Waterzuivering is een onderwerp waarover veel gediscussieerd wordt onder lichtgewicht backpackers. Sommigen kiezen voor de ultralichte weg van chemische zuivering, sommigen zwaaien met de magische UV-staf, sommigen dragen omvangrijke filters, en sommigen nemen het risico om rechtstreeks uit ongefilterde bronnen te drinken. Na een nare aanvaring met giardia een paar jaar geleden, ben ik het type backpacker geworden dat altijd water zuivert en goed op mijn behandelingsmethode let.

In het verleden koos ik meestal tussen lichte chemische behandelingen en zware filters, afhankelijk van de reis. Ik hou van het concept van UV-licht zuiveraars, maar ik heb in het verleden problemen gehad met de werking ervan. Chemische waterbehandelingen bieden de lichtste zuiveringsoptie, maar ik ben er over het algemeen niet zo happig op om mijn lichaam vol te pompen met chemicaliën. Ik wil ook de ergernis vermijden van 30 minuten te moeten wachten voor ik mijn water drink.

Tijdens onze recente trektocht in Colorado hebben Annie en ik een Sawyer Squeeze waterfilter meegenomen. Na uitvoerige tests in het veld kan ik met een gerust hart zeggen dat de Sawyer Squeeze een van de beste waterfilters is die ik ooit heb gebruikt. Hij is ook zo licht dat ik niet meer de afweging hoef te maken tussen chemicaliën of een zwaar filter.

 

Water uitpersen in fles

Het totale veldgewicht van de Sawyer Squeeze is slechts 3oz, waarmee het het lichtste filter is dat ik ooit heb gebruikt en het lichtste betrouwbare rugzakfilter dat ik ken. Sawyer introduceert dit najaar ook de Sawyer Mini Filter, die slechts 2 ons zal wegen en dezelfde functionaliteit zal hebben als de Squeeze.

 

nachtelijk gebruik van sawyer squeeze

Een ander belangrijk voordeel van de Squeeze is zijn gebruiksgemak. Het enige wat u hoeft te doen is de Squeeze zak met water vullen, de overtollige druppels wegvegen, en schoon water in uw flessen knijpen. Je kunt ook rechtstreeks uit de filterdop drinken, wat wij erg handig vonden. De doorstroming door het filter is verrassend sterk en het vullen van meerdere flessen kan snel worden gedaan.

 

rechtstreeks drinken uit de zaagmachine knijpen

Als je liever waterblazen gebruikt in plaats van flessen, heeft Sawyer een inline-adapter die het proces zal vereenvoudigen. Met de inline adapter op zijn plaats hoeft u alleen maar uw blaas te vullen met water en water door de slang te zuigen. Het water wordt gefilterd door de Sawyer Squeeze en je drinkt schoon water zonder te knijpen.

Voordelen van de Sawyer Squeeze:

  • Gewicht – 3oz
  • Kosten – Veel goedkoper dan de meeste zuiveringsmethoden.
  • Grootte – de Squeeze is veel compacter dan andere filters die ik heb gebruikt.
  • Gemak – gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk terug te spoelen, werkt met flessen, werkt met blazen, werkt drinken rechtstreeks uit het filter.
  • Garantie – Sawyer garandeert dat de Squeeze meer dan 1 miljoen gallons zal filteren.

Zoals elke rugzakuitrusting heeft ook de Sawyer Squeeze zijn beperkingen. Hier zijn de paar die we vonden:

  • Als u de knijpmethode gebruikt (in plaats van een blaas), kan dat op lange reizen vervelend worden, net als een pompfilter.
  • Het vullen van de waterzakken kan moeilijk zijn als de bron een zeer zwak debiet heeft (wij hebben hier geen problemen mee gehad). U zult ook een techniek moeten ontwikkelen om de zak te vullen uit een stilstaand meer (het is helemaal te doen, maar het zal de eerste keer moeilijk lijken).
  • De tassen zelf zullen na verloop van tijd verslijten (we gebruikten één tas voor twee personen gedurende twee weken zonder enig probleem. Ook vervangzakken zijn betaalbaar.
  • Net als andere filters moet regelmatig worden teruggespoeld (Sawyer levert een lichtgewicht spuitje dat gemakkelijk in het veld of thuis kan worden gebruikt).
  • De Squeeze kan niet worden bevroren, anders werkt hij niet goed. Anderen hebben aanbevolen om het in een Ziploc-zakje in je slaapzak te doen voor nachten waarin de temperatuur onder het vriespunt kan dalen. Ik betwijfel of dit voor mij een probleem zal zijn, maar ik zou er geen probleem mee hebben om het filter in de bodem van mijn slaapzak te gooien op een koude nacht.

Zelfs met deze beperkingen vind ik dat de positieve punten van de Sawyer Squeeze zwaarder wegen dan de negatieve. Sawyer is zo overtuigd van de prestaties van hun filter dat ze garanderen dat het meer dan 1 miljoen gallons water filtert.

Ik ben erg blij dat ik een lichtgewicht waterfiltratiemethode heb gevonden die een goed evenwicht biedt tussen kosten, gemak en gewicht. Ik zou de Sawyer Squeeze filter ten zeerste aanbevelen aan elke lichtgewicht backpacker.

Zoals altijd hoor ik graag uw feedback en commentaar hieronder. Ik hoop dat je dit artikel nuttig vindt.

Goede reis,

Dave Collins

Openbaarmaking: Sawyer stuurde mij het Squeeze filter om te testen, maar ik heb geen banden met hen en ik profiteer niet van de verkoop van hun producten.

* alle prijzen zijn actueel op het moment van dit bericht en kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd.

 

 

 

Recent Content